Feiring av Kystens dag 9. juni

Kystkulturdagen på Moen arrangeres i år søndag 9. juni. Offisiell åpning kl. 1300 og arrangementet avsluttes kl. 1700. Vi har i år sendt søknad for å bli Hovedarrangør for Kystens dag – vi venter i spenning på avgjørelsen. Men uansett større eller mindre arrangement - det blir feiring av Kystens dag for 6 gang på Moen.

Arrangementet er en del av den nasjonale feiringen av Kystens dag. Båtbyggeriene på Moen i Risør er et viktig kulturminne på Sørlandet. Stedet har lange tradisjoner for båtbygging, men man har også de siste årene jobbet målrettet med formidling av kystkultur.

Vi kan tilby et innholdsrikt program; omvisning, spennende foredrag, utstillinger: foto (Trond Svenningsen) og nybygde prammer (med støtte fra Riksantikvaren, Aust-Agder fylkeskommune og Risør Kommune), barneaktiviteter i snekkerbua og forestillingen Baldrian og musa ved Giert Werring, demonstrasjon av båtbyggerfaget (den store restaureringen av Boy Leslie), seilregatta med 12.5 kvm krysser, ro konkurranse med mulighet for å ta roknappen, spennende matservering med mer. I år har vi presentasjon av prosjektet byggingen av Minesveiperen KNM Tista ved kulturhistoriker Torstein Arisholm.  I 1951 fikk båtbyggeriene på Moen i oppdrag å bygge en minesveiper for det norske forsvaret.  Byggingen av KNM Tista er en spesielt interessant historie, fordi den angår alle båtbyggeriene på Moen, fordi den formet kulturmiljøet og fordi minesveiperen er det største fartøyet som er bygget der. Båtens lengde var 144 fot. Det tok 2 år med 50 mann i arbeid å bygge Tista. Forprosjektet om bevaring og bruk av historisk arkivmateriale (avsluttet des. 2011) viser at det finnes store mengder arkivmateriale etter båtbyggervirksomheten på Moen.

På Hammeråker starter dagen med gudstjeneste kl. 1100 i i båthuset til K. Christensen & co Moens båtbyggeri.

Velkommen til Båtbyggeriene på Moen.